Packo Inox

Tijdswinst: van 1 week naar 1 uur

Over Packo Inox NV: Packo Inox is een innovatieve producent van roestvast stalen componenten en installaties voor hygiënegevoelige toepassingen en productieprocessen. U kunt rekenen op meer dan 50 jaar ervaring in de voedings- en zuivelindustrie en de farmaceutische sector. Om U optimaal te bedienen, is Packo Inox georganiseerd in 5 gespecialiseerde Business Units. Zo combineren we een sterke focus én een breed aanbod in één bedrijf. www.packo.com

Configureren en automatiseren bij Packo Inox 

Elke productlijn zijn eigen optimale oplossing

Bij automatisering draait het vaak om de vraag hoe de meeste arbeid kan worden verricht met zo weinig mogelijk inspanning. En in het geval van engineeringarbeid komt automatisering dan ook vaak neer op de vraag of er een configurator kan worden ingezet en hoe die dan moet worden ingericht. Een vraag die Packo Inox voor elke productlijn weer anders beantwoordt. 

Door Lambert-Jan Koops, hoofdredacteur, CADMagazine 

Een voorbeeld van een vaste Cleaning-In-Place (CIP-)installatie van Packo Inox.

Het in België gevestigde Packo Inox is een producent van roestvaststalen componenten en in­stallaties voor hygiënegevoelige toepassingen en pro­­ductie­­processen, met meer dan vijftig jaar ervaring in de voedings- en zuivelindustrie en de farmaceutische sector. Het bedrijf is georganiseerd in vijf gespecialiseerde Business Units: Pumps, Electropolish, Industry, Cooling en ten slotte melkmachine-componenten. De producten van Packo Inox voor de melkkoeling zijn relatief standaard: een enkele keer worden ze voorzien van een andere koppeling en voor de rest verschillen ze met name van elkaar op het gebied van capaciteit, waarbij het volume uiteenloopt van duizend tot vijfendertigduizend liter. Voor de procesinstallaties die de onderneming produceert, geldt dat ze juist altijd anders zijn, aangezien het maatwerkproducten betreft die worden ontworpen volgens de specificaties van de klant.

De mobiele CIP-installaties zijn eenvoudig te verplaatsen en daarmee voor verschillende procesinstallaties te gebruiken. 

Reiniging

De engineering van zowel de melkkoelingproducten als de procesinstallaties vindt plaats in het Vlaamse Zedelgem. Hier is ook Ove De Backer werkzaam, business unit manager bij Packo Inox, en hij vertelt over de producten die het bedrijf levert. “De procesinstallaties die we ontwerpen zijn met name bedoeld voor de farmaceutische industrie en voedingsmiddelenproducenten. Dat betekent dat ze ook zonder uitzondering worden uitgevoerd in roestvrijstaal, aangezien hygiënegevoeligheid een zwaarwegend onderwerp is op de eisenlijst van onze klanten. Daarnaast leveren we uiteenlopende producten voor zeer diverse bewerkingen, zoals het koelen, verwarmen, mengen, pompen, opslaan en doseren van vloeistoffen. Hiervoor worden de complete systemen ontworpen, met inbegrip van de bijbehorende onderdelen, zoals pompen, kleppen en meetinstrumenten. Bijzonder zijn de reinigingssystemen van Packo Inox, één van de focusproducten van ons bedrijf.”

De reinigingsinstallaties van Packo reinigen een volledige productielijn volgens de principes van Cleaning-In-Place (CIP): automatisch en zonder opening of ontmanteling van procesinstallaties zoals tanks, leidingen, warmtewisselaars, en vul- en mengmachines. Het vaste CIP-systeem omvat meerdere tanks waarin de reinigingsvloeistoffen op de juiste temperatuur en concentratie worden gebracht. Het systeem staat vast aangesloten op de proceslijn en kan dus meerdere installaties reinigen. “Dit laatste is ook de reden dat er bijna altijd op maat gemaakte reinigingssystemen worden verkocht, aangezien elke klant de proceslijn op zijn eigen manier heeft ingericht. Uiteraard proberen we bij de engineering van de systemen wel onderdelen te hergebruiken, maar omdat er zo veel variabelen zijn die van invloed zijn op het reinigen, is het hergebruik van een complete installatie feitelijk onmogelijk. Gemiddeld kunnen we zo´n tachtig procent van het ontwerp van de vaste installaties hergebruiken en moeten we de rest klantspecifiek ontwerpen. Daarbij gaat het met name om de piping, aangezien die elke keer weer afhankelijk is van de aansluitpunten van de klant”, aldus De Backer. 

Een doseerinstallatie, uitgewerkt in PTC Creo. 

Mobiele systemen

Naast de grote reinigingsinstallaties die een vaste plaats krijgen binnen de muren van een fabriek en geïntegreerd worden in de totale fabrieksopzet, levert Packo Inox ook mobiele reinigingssystemen. Deze units, die ook volgens CIP werken, zijn eenvoudig te verplaatsen en daarmee voor verschillende procesinstallaties te gebruiken. Bovendien kunnen de mobiele installaties als flexibele uitbreiding dienen op een vast reinigingssysteem voor specifieke of minder courante reinigingen. Voor deze mobiele installatie geldt dat de engineers van Packo een kapstokstructuur hebben ontwikkeld waarin alle opties in feite al zijn opgenomen. De Backer legt dit uit: “We hebben hiervoor eerst geïnventariseerd wat onze klanten allemaal nodig zouden kunnen hebben en vervolgens een basisstructuur ontworpen die al die opties kan bevatten. Dat model wordt nu gebruikt door onze sales-mensen die met behulp van een configurator in Excel direct de wensen van de klant kunnen doorvoeren en meteen een prijsopgaaf kunnen doen. Een werkwijze die inmiddels heel efficiënt is gebleken omdat onze verkopers hierdoor geen vragen meer hoeven te stellen aan onze engineers, waardoor deze laatste hun tijd volledig kunnen besteden aan het ontwerpen van de custom made installaties.” 

Bibliotheek

Om de sales input voor de mobiele reinigingsinstallaties te kunnen gebruiken, hebben de engineers van Packo Inox in eerste instantie een bibliotheek gevuld met alle onderdelen die gebruikt kunnen worden in de verschillende varianten van de installaties. Ook de onderdelen van vaste partners van het bedrijf zijn opgenomen in deze bibliotheek, terwijl tegenwoordig ook STEP-bestanden van leveranciers beschikbaar zijn. Voor het beheer van al deze onderdelen heeft Packo gekozen voor Windchill PDMLink van PTC, waarbij de implementatie en ondersteuning is uitgevoerd door PTC-distributeur CadCorner. De keuze voor het PLM-pakket sluit aan bij de ontwerpsoftware van Packo, aangezien de engineers van het bedrijf werken met PTC Creo. De Backer: “In Windchill zijn alle artikelnummers één op één gekoppeld aan de Creo-tekeningen, maar er is nog geen directe koppeling tussen Creo en de sales input, de verkopers kunnen alleen de onderdelen uit de bibliotheek kiezen en daar hun model op baseren. Voor de verkoop en het ontwerp van koelinstallaties hebben we binnen Packo Inox wel een echte Opties en Varianten configurator, met een dynamische koppeling tussen de Opties en Varianten configurator en Windchill, maar dat is in het geval van de reinigingsunits niet echt nodig op dit moment. Het systeem dat we nu hebben en dat feitelijk een soort digitaal mecanosysteem is, doet precies wat het moet doen, namelijk de engineer de mogelijkheid bieden om snel een model samen te stellen op basis van de sales input. Ter vergelijking: voor de invoering van dit systeem duurde het een week voor een opdracht verwerkt was en tegenwoordig is het binnen een uur geregeld.”

Koppeling met ERP

Het gebruik van Windchill is niet alleen beperkt tot de engineering- en verkoopafdeling. Ook op de werkvloer wordt gebruik gemaakt van de informatie uit het systeem. “Op de werkplaats is met behulp van de Creo-viewer alle informatie op te vragen die nodig is voor het bouwen van de installaties. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld exploded views in te zien of extra informatie over een onderdeel op te vragen.
Daarnaast maken ook de inkoopmedewerkers gebruik van de ontwerpinformatie, aangezien Windchill direct is gekoppeld aan het ERP-systeem. Doordat we samen met CadCorner het PLM-systeem op de juiste manier hebben ingericht, is dat nu geen vereiste meer.” Al met al is De Backer tevreden over de ICT-ontwikkelingen van de afgelopen jaren. “De standaardisering en automatisering hebben ons al met al veel opgeleverd: iedereen binnen het bedrijf weet nu zeker dat hij over de juiste informatie beschikt en kan snel en efficiënt zijn werk doen. Dat zorgt niet alleen voor een kortere doorlooptijd, maar ook voor gemoedsrust omdat we zeker zijn van onze zaken. En dat is misschien wel net zo belangrijk.”

Meer informatie? 

Contacteer ons. 

"Het systeem dat we nu hebben en dat feitelijk een soort digitaal mecanosysteem is, doet precies wat het moet doen, namelijk de engineer de mogelijkheid bieden om snel een model samen te stellen op basis van de sales input. Ter vergelijking: voor de invoering van dit systeem duurde het een week voor een opdracht verwerkt was en tegenwoordig is het binnen een uur geregeld."

Ove De Backer, Packo Inox