Vericut

De industriestandaard voor het simuleren / verifiëren van CNC gestuurde bewerkingen

Sinds 1988 is “VERICUT software” – een product van CGTech – uitgegroeid tot de industriestandaard voor het simuleren / verifiëren van CNC gestuurde bewerkingen met de bedoeling fouten, mogelijke botsingen of inefficiënties op te sporen. Het wordt gebruikt door bedrijven van klein tot groot, universiteiten en overheidsinstellingen in meer dan 55 landen. VERICUT maakt het mogelijk test-runs van CNC programma’s te elimineren en het aantal schrootstukken en herwerkingen te verminderen. Het programma optimaliseert ook CNC programma’s om zowel de productietijd te verkorten alsook een hogere oppervlaktekwaliteit te bekomen. VERICUT simuleert alle types CNC machines, waaronder die van toonaangevende fabrikanten zoals Mazak, Makino, DMG / Mori Seiki, Okuma, enz. VERICUT draait standalone, maar kan ook worden geïntegreerd met alle toonaangevende CAM-systemen.

VERICUT is een tool om NC data te verifiëren en te optimaliseren en werkt voor al uw CNC machines en CAM systemen. VERICUT is 's werelds toonaangevende CNC simulatiesoftware gebruikt in alle industrieën en met alle CAD/CAM/PLM systemen om CNC code te simuleren hetzij manueel geprogrammeerd of postprocessed uit uw CAM systeem.

Waarom kiezen voor VERICUT?

  • Bespaar tijd: verminder of elimineer test-runs (of “dry-runs”) op de machine en bespaar op machine-, operator en programmeertijd om zo de time-to-market te reduceren.
  • Verhoog de kwaliteit: verifieer maatnauwkeurigheden en optimaliseer gereedschapsbanen om tot een betere afwerking te komen.
  • Bespaar geld: verminder of elimineer kosten ten gevolge van machine crashes, herwerkingen, schrootstukken, beschadigde gereedschappen en opspanmiddelen.
  • Verhoog de productiviteit: verkort bewerkingstijden en kom tot een meer continue productie met minder onderbrekingen.
  • Bouw vertrouwen op: test CNC programma’s op een computer zodat deze van de eerste maal correct lopen op de machine en machineoperatoren hun hand niet op de noodstop hoeven te houden.
  • Bespaar op productiemiddelen: verminder slijtage aan machine en snijgereedschappen zodat deze langer gebruikt kunnen worden alvorens herslepen of vervangen te moeten worden.
  • Verbeter de veiligheid en opleiding: leid programmeurs en machineoperatoren op zonder kostbare machinetijd in beslag te moeten nemen of gevaarlijke en dure botsingen te moeten riskeren.
  • Verbeter de documentatie: geef vooraf een duidelijk beeld van alle machinebewerkingen aan de machineoperatoren en managers.

Contacteer ons

VERICUT wordt verkocht in een modulair formaat. Add-on modules voegen capaciteiten toe bij de basis Verificatie module.

Met de verificatiemodule kunt u uw CNC programma en het bijhorende materiaalafnameproces in een 3D solid omgeving gaan simuleren via dezelfde logica als deze in de machinesturing. Vericut gaat de gereedschapsbanen nauwkeurig visualiseren waarna u de nauwkeurigheid en kwaliteit van de verspanende bewerkingen op het virtueel gemachineerde werkstuk kunt verifiëren. U kunt inefficiënte bewegingen en/of programmafouten met als mogelijke gevolgen kapotte werkstukken, gebroken snijgereedschappen, … detecteren en corrigeren alvorens het programma naar de machine gaat.

Via de CNC machinesimulatie optie kunt u uw CNC programma simuleren in een volledige 3D machineomgeving die exact werkt volgens de kinematica en sturing van uw machine. Hierdoor kunt u botsingen en bijna-botsingen detecteren tussen alle machinecomponenten zoals de assen, koppen, gereedschapsrevolvers, spindels, gereedschapswisselaars, opspanelementen, werkstukken, snijgereedschappen en andere specifiek gedefinieerde onderdelen. Crashes, vertragingen in productie en tijdrovende “dry-runs” op de machine behoren op deze manier tot het verleden.

Met AUTO-DIFF kunt u het originele CAD model gaan vergelijken met het virtueel gemachineerde werkstuk na de simulatie van het CNC programma. Op die manier ziet u waar er nog materiaal overblijft of erger waar er teveel materiaal afgenomen werd. Het is niet altijd 100% zeker als de CNC gereedschapsbanen het originele CAD design correct benaderen aangezien het CAD model vaak verschillende processen, meerdere CAD/CAM systemen en/of bedrijven doorlopen heeft. Met AUTO-DIFF kunt u dit echter wel met zekerheid verifiëren!

Via een CAD/CAM interface kunt u Vericut integreren met uw CAM systeem – en optioneel uw gereedschapsbeheersysteem – en maakt u het verifiëren en optimaliseren van CNC programma’s plus het simuleren van CNC machines een stuk gemakkelijker en efficiënter. Een dergelijke integratie stuurt automatisch alle nodige informatie naar Vericut zoals 3D modellen van het finaal en ruw werkstuk, opspanelementen, snijgereedschappen, maar ook het CNC programma of CAM CL-data, nulpunts- en correctie data, … zodat de Vericut simulatie direct naast uw CAM systeem gestart kan worden.

Als uitbreiding op de standaard verificatie en CNC machinesimulatie modules (simulatie van 2- en 3-assige bewerkingen) kunt u via de multi-axis module ook meerassige frees-, boor-, draai- en draai-frees bewerkingen simuleren met het bijhorende materiaalafnameproces. Botsingen tussen alle elementen in de simulatie kunnen gedetecteerd worden tijdens zowel meerassige positionerende als simultane machinebewegingen. Het belang om dergelijke bewerkingen te verifiëren stijgt sterk naarmate de complexiteit van het werkstuk en de machinebewegingen verhogen.

Als u een 3D meettaster op uw CNC machine gebruikt om bijvoorbeeld het werkstuknulpunt te bepalen, kritische maten te controleren, … dan kunt u dit in Vericut simuleren via de CNC machine probing module. De bewegingen van de meettaster worden exact gesimuleerd volgens de logica van de meetcycli waardoor u “dure” botsingen kunt detecteren en voorkomen. Het is ook mogelijk om meetprogramma’s te maken in Vericut aangezien enkel daar het virtueel gemachineerde werkstuk beschikbaar is en dus gebruikt kan worden als referentie om meetcommando’s op te definiëren.

Met OptiPath kunt u automatisch de voedingssnelheden in het CNC programma optimaliseren, resulterend in een efficiënter CNC programma dat sneller loopt op de machine, maar ook de standtijd van het snijgereedschap en de oppervlaktekwaliteit van het werkstuk ten goede komt. Omwille van de 3D materiaalafnamesimulatie weet Vericut op elk moment hoeveel materiaal het snijgereedschap te verwerken krijgt en wordt de voedingssnelheid zodanig aangepast om een constante spaandikte en dus belasting van het snijgereedschap te bekomen. OptiPath gaat het traject van de geprogrammeerde gereedschapsbanen niet veranderen.

Met Force kunt u net zoals met OptiPath automatisch de voedingssnelheden in het CNC programma optimaliseren om zo tot een efficiënter CNC programma te komen, een hogere standtijd van het snijgereedschap en een betere oppervlaktekwaliteit van het werkstuk. Force gaat echter aan de hand van de eigenschappen van het werkstukmateriaal en de snijkantgeometrie van het snijgereedschap de krachten en spaanbelasting op het snijgereedschap bepalen alsook het benodigde spindelvermogen en –koppel. De voedingssnelheden worden vervolgens aangepast om binnen bepaalde grenzen van deze parameters te blijven. Force kan aan de hand van deze parameters ook gereedschapsslijtage en –breuk gaan voorspellen.

De Vericut Reviewer is een stand-alone en gratis applicatie waarmee u Vericut simulaties inclusief het materiaalafnameproces en machinesimulatie kunt afspelen en analyseren zowel op PC als op tablet waar u maar wilt. Vanuit Vericut wordt een simulatie als een “Reviewer” file geëxporteerd waarna u die via de Reviewer applicatie afspeelt, de gereedschapsbanen visualiseert, het CNC programma volgt, de snijgereedschappen bekijkt, metingen uitvoert op het virtueel gemachineerde werkstuk, …

Met de model export module kunt u vanuit een Vericut simulatie snel en eenvoudig het virtueel gemachineerd werkstuk exporteren als een 3D CAD model optioneel als een native file voor uw CAD systeem. Dit model bevat geometrische features zoals gaten, afrondingen, wanden en bodems van kameringen, … gegenereerd via uw CNC programma en de geometrie van de gebruikte snijgereedschappen. Met deze functionaliteit kunt u efficiëntere gereedschapsbanen maken voor de volgende bewerkingsstappen en zelfs CAD modellen genereren van producten waarvan u enkel nog een oud CNC programma beschikbaar hebt.

Via verschillende model interfaces kunt u “native” CAD files rechtstreeks inlezen in Vericut en deze gebruiken om het finaal en ruw werkstuk, opspanelementen, snijgereedschappen en machinemodellen te definiëren. Gecombineerd met de “Model Export” module kunnen virtueel gemachineerde werkstukken ook als “native” CAD files geëxporteerd worden. Out of the box accepteert Vericut universele file formaten zoals STL, IGES, DXF, … maar via model interfaces kan dit uitgebreid worden naar formaten zoals STEP, PTC Creo Parametric, SolidWorks, CATIA V4 & V5, Siemens NX, …

Blog

Industrial IoT in de praktijk: De slimme accuboor!

Geschreven door Steffi Frenier op 16/06/2020

In dit proefproject hebben we de mogelijkheid onderzocht om, met behulp van een virtuele sensor de resterende levensduur van een accuboormachine te berekenen. Daarnaast willen we de boormachine op afstand kunnen bedienen. Op basis van de afgeleide spoeltemperatuur van de boor, wordt de resterende levensduur, zoals gemeten in Ansys weergegeven in ThingWorx.

Lees verder

Agoria Solar Team maakt droom waar en wordt wereldkampioen

Geschreven door Steffi Frenier op 29/01/2020

Het Agoria Solar Team nam in oktober voor de allereerste keer de wereldtitel mee naar huis. Het team heeft 15 maanden lang gewerkt aan de BluePoint, de zonnewagen waarmee ze deelnamen. Het werd snel duidelijk dat het een challenge was en geen race, zelfs enkele ervaren teams haalden niet de finish. Lees hieronder hoe onze studenten van de KU Leuven dankzij een slimme strategie en een gedurfd ontwerp de wereldbeker mee naar België namen.

Lees verder

4ITEGO Group / CadCorner realiseert tweede overname in Nederland

Geschreven door Steffi Frenier op 15/01/2020

Het Nederlandse Infinite Simulation Systems uit Breda wordt onderdeel van de 4ITEGO Group. Dat is de groep waar ook CadCorner uit Sint-Eloois-Winkel (BE) en GPO Solutions uit Breda (NL) deel van uitmaken. De 4ITEGO Group ondersteunt industriële bedrijven in de maakindustrie in hun digitale transformatie door hun productontwikkeling en productieprocessen te verbeteren en te versnellen. De drie bedrijven leveren advies, software, implementaties op maat, support en training.

Lees verder

Save the date: Industrial Innovation Event op 12 juni in Nederland en op 14 juni in België

Geschreven door Steffi Frenier op 24/04/2018

Dinsdag 12 juni in Utrecht & donderdag 14 juni in Lint

Lees verder

CADMAGAZINE - Partners GPO Solutions en CadCorner zetten in op groei

Geschreven door Steffi Frenier op 18/01/2018

Op 1 juli 2017 heeft een strategisch partnerschap plaatsgevonden tussen GPO Solutions en CadCorner, waarbij beide bedrijven samenwerken als één team onder één groep. Met deze samensmelting willen de beide bedrijven elkaar aanvullen en versterken, en klanten in de Benelux een internationaal kenniscentrum voor productontwikkeling en procesoptimalisatie bieden. Tegelijkertijd zal bij GPO Solutions een wisseling van de wacht worden doorgevoerd en de leiding in andere handen komen. CAD-Magazine sprak met de betrokkenen over de consequenties van de samensmelting en de plannen voor de toekomst.

Lees verder

Partnership tussen CadCorner en CGTech, softwareontwikkelaar van Vericut

Geschreven door Steffi Frenier op 08/07/2016

Sinds oktober 2015 onderhouden wij een strategisch partnership met CGTech, ontwikkelaars van Vericut. Sinds 1988 is “VERICUT software” – een product van CGTech – uitgegroeid tot de industriestandaard voor het simuleren en verifiëren van CNC gestuurde bewerkingen met de bedoeling fouten, mogelijke botsingen of inefficiënties op te sporen tijdens het productieproces. 

Lees verder